Je li nešto u životu neprocjenjivo? Trebamo li potrošiti milijune dolara u potrazi za izgubljenim izletnikom? Ako ne, s kojim troškovima obustavljamo pretragu? Postoji li ograničenje onoga što bismo trebali potrošiti na medicinske usluge kako bismo pomogli bolesnoj osobi? Ako da, što je ograničenje potrošnje? I više do točke ovog članka, je koledž obrazovanje vrijedan bilo koje cijene? Što je važno kad vidim obrazovanje, počinjem ispitivati ​​svoju financijsku vrijednost. Evo zašto-

Godine 1979. imao sam 70.000 dolara u banci. Bio sam u 8. razredu. Kako sam dobio novac (iako sam siguran da ste znatiželjni) nije važno. Recimo samo da sam izgubio nešto što taj novac ne može zamijeniti. U svakom slučaju, novac je otišao na CD-i, a posve sam ga proveo na svom obrazovanju nekoliko godina kasnije.

Drugi dan se pitam što bi danas vrijedilo 70 tisuća dolara, ako umjesto da kupim obrazovanje, kupio sam dionice fonda S & P 500 indeksa. Uz pretpostavku 12% godišnje stope povrata, moje 70.000 dolara bi vrijedilo danas vrijedno 1,67 milijuna dolara (1,671.870,65 $ biti točno). Sada, dok se moj portfelj dobro uklapa, dosad je došao do takvih visokih visina. Dakle, pitanje je, bi li bilo bolje da prođem obrazovanje i ulažem svoje $ 70k umjesto toga? Mislim da vjerojatno ne, i evo zašto.

Prvo, znajući tko sam, mislim da je malo vjerojatno da bih imao disciplinu da zadržim 70.000 dolara uloženih svih tih godina. Osobito u mojim mlađim godinama, vjerojatno bih je proždrala.

Drugo, vjerujem da postoji vrijednost u odgoju koji je teško izmjeriti u dolarima. To ne znači da je neprocjenjivo, ali imamo samo jedan život za život, a za mene, obrazovanje na fakultetu učinilo mi je život smislenim. To, naravno, neće biti istina za sve.

No, pravo pitanje se svodi na to - hoću li razmijeniti svoju karijeru i obrazovanje za 1,67 milijuna dolara danas, ako mogu. Lako je reći da i to bi moglo biti moj odgovor. Ali negdje u mračnim udubljenjima uma, pitam se, da ne bih konačno požalio takvu odluku.

A ti? Je li cijena vašeg obrazovanja bila vrijedna?

Sutra ću vam reći o grupi dečki, pet, točnije, koji su odabrali posao preko obrazovanja. Valjda su krenuli na manje putovanje, a to je učinilo sve odmakle.

Komentari Na Mjestu:

Korisne Informacije Oct 01 2020