Ako vaš dom iz snova prodaje za vlasnika, evo što trebate znati prije nego što napravite ponudu.

Prodaje kuću je veliki zadatak, ali neki vlasnici kuće osjećaju da su na njemu. Budući da je samo 6,2 posto prodaje u prodaji od strane vlasnika (također poznat kao FSBO), prema Trulia podataka, to nije nešto što većina kupaca susreće. No, ako pronađete sanov dom koji će biti naveden na ovaj način, prodajni proces će biti malo drugačiji, pa je korisno znati kako ga kretati.

Što se razlikuje od prodaje vlasnika?

 • Morat ćete provjeriti dodatno pažljivo.

  Bez obzira radi li se o nedostatku iskustva ili vlasničkom optimizmu, prodaja vlasničkih kuća u prosjeku je 2 posto veća od onih u kojima kotiraju agenti, prema Trulia istraživanju. To znači da je još važnije pogledati comps u tom području i provjeriti točnost cijena.

 • Možda će vam trebati odvjetnik ili drugi stručnjak treće strane.

  Agent prodavača ili ne, neke države zahtijevaju zatvaranje odvjetničke komore radi zaštite interesa obje strane. Trebat će vam i treća strana - odvjetnica ili tvrtka za titulu - da biste zadržali ozbiljan novac koji se nalazi na escrowu (nešto što bi agent obično poslao).

 • Morat ćete obratiti pozornost na zahtjeve za objavljivanje prodavatelja za vašu državu.

  Dok svatko tko odluči prodati vlastiti dom trebao bi biti dobro upućen u zahtjeve za otkrivanjem svoje države, ne biste trebali pretpostaviti da jesu. Važno je izvršiti vlastito istraživanje o tome što vam prodavatelj treba reklamirati o kući, uključujući stvari poput strukturnih problema, nedavnih poplava i upotrebu olovne boje.

 • Možda ćete izravno komunicirati s prodavateljem.

  Bez posrednika koji bi djelovao kao tampon, prodajom vlasničke situacije moglo bi značiti da vi ili vaš agent komuniciraju i pregovaraju izravno s prodavateljem. Iako to može proći bilo koji broj načina, ima dobre šanse da će se prodavač više emocija, što može utjecati na vaš posao. Uostalom, oni imaju izravnu vezu s imovinom i životom u kojem su živjeli.

Što je isto o prodaji vlasnika?

 • I dalje možete raditi s agentom.

  Prodavač je možda odlučio sam raditi, ali to ne znači da morate. I dalje možete raditi s agentom kupca kako biste pregovarali u vaše ime, a - ovisno o vašem ugovoru - prodavatelj može platiti barem dio svoje provizije pri zatvaranju. Posjedovanje agenta kupca je pametan jer su nekretnine i vjerojatno niste. Posebno su korisni kada je vrijeme za izradu kupoprodajnog ugovora (dokument koji prikazuje sve aspekte ponude) jer to je obično zadatak agentu za unos.

 • Još uvijek biste trebali uzeti u obzir dobivanje unaprijed odobrenih za hipoteku.

  U situaciji s višestrukim ponudama važno je pokazati da imate financijske patke za redom i možete brzo krenuti. To je isto bez obzira je li agent ili prodavatelj razvrstao kroz ponude.

 • Vjerojatno će vam i dalje trebati procjena.

  Osim ako planirate zaokružiti gotovinu, vaš će zajmodavac zahtijevati procjenu kako bi se osiguralo da ne plaćate više od onoga što kuću vrijedi. S druge strane, inspekcija je neobavezna - no ako želite osigurati da ne uzimate glavne probleme s kupnjom, uvijek je dobro da je dobijete.

 • I dalje ćete ponuditi i pregovarati o konačnoj prodajnoj cijeni

  U situaciji za prodaju po vlasniku, mnogi su osnovni koraci isti - uključujući izradu ponude i pregovaranje o konačnoj prodajnoj cijeni. Iako u ovom slučaju pregovaračke stranke, tipično dva agenta, variraju.

Jeste li spremni pronaći svoj novi dom? Saznajte što vam je na raspolaganju kod Trulia.

Komentari Na Mjestu: