Evo izuzetnog postova iz Allana iz Filipina. Dijelio je s nama svoju priču o odrastanju siromašnih i naporima. Uvijek je lijepo čitati o međunarodnim perspektivama. Nadam se da uživaš!

Kažu da smo stvorenja navike. To je osobito istinito kada je riječ o novcu. Kada ide čvrsto, lakše se pribjeći onome što je ugodno. Kada se to dogodi, vaše se vlastite novčane navike preuzimaju. Jedino je pitanje - hoće li vam navike vašeg novca doći do vas i učiniti vas bogatim?

Novac Habit # 1 - Igranje s novcem

Učenje mojih novčanih navika započelo je dok sam još bio mladić koji se igrao izvan kuće na sunčanom poslijepodnevu. Prvi novac koji sam naučio bio je igrati s novcem. Da, doslovno. Ali ne sa stvarnim novcem. Moji prijatelji i ja bi se igrali na klađenju na pažljivo preklopljenim cigaretama koje izgledaju kao igrajući novac. Crveni Marlboro vrijedi PhP 50 (US $ 1). Zelena lokalna marka "Champion" cigareta je PhP 5 (10 centa). Cigara Philip Morris vrijedi za PhP 100 (US $ 2).

Tada je sve bilo igralo. I bilo je lako dobiti. Moram samo čekati da moj otac dovrši cigaretni paket, a ja bih bio na putu da zaradim svoj novac za igru. Ponekad smo čak igrali s novcem, okrećući se i okrećući ih na podu poput kocke. Igranje s novcem bilo je zabavno!

Negdje između igranja s drugom djecom i svijesti o tome što je cool, naučio sam da novac može kupiti stvari. Ali budući da smo bili siromašni, morala sam se nositi s istrošenom odjećom. Nakon nekog vremena već sam ga prerasla, već sam izgledao kao Winnie the Pooh.

Nije toliko o ostaloj djeci koja imaju bolju odjeću. Bilo je to više zato što nisam mogao igrati izvan onoliko koliko i druga djeca. Moja me majka uvijek podsjećala da radim kućne poslove. Želim li izaći i igrati se umjesto toga, razmišljao bih o tome kako se druga djeca ne bave sitnicama? Na što je moja mama s ljubavlju odgovorila,

"Zato što nismo poput njih. Oni mogu učiniti sve što žele jer su bogati. Siromašni smo. ”

To je bio prvi put kad sam shvatio da smo drugačiji od drugih ljudi. Bili smo siromašni. Počeo sam primijetiti koliko su odjevene moje odjeće i obuće. Sjećam se čak i odlazim u školu bez ikakvih cipela.

To je jedna lekcija koju sam uzeo u srcu. Ako nemate novca, siromašan si. Ako ste siromašni, morate raditi da imate nešto novca.

Novac navika # 2 - radeći za novac

Uzgojivši se s obitelji farmera, znao sam koliko su moja roditelji radili samo da bi stavio hranu na stol. Moja mama bi me ponekad tražila da pomognem u sakupljanju duhanskih lišća u obližnjem gradu. Potakla bi me plaćanjem svake duhovne liste koju sam uspio žeti. S obećanjem plaće, dragovoljno sam se složio da odem.

Sutradan sam se probudio u ranim jutarnjim satima, otišao s njom na farmu i počeo pušiti listove duhana lijevo i desno. Nakon satima stojeći pod naporne sunčeve vrućine, uspjela sam skužiti prevelike količine duhanskih listova. Tog sam dana otišao kući koji je bolovao od leđa i rastvorenih mišića. Ali bio sam sretan. Sam bio u mogućnosti pomoći mojoj mami i to me je napravio PhP 100 (2 US $) bogatiji. To je stvarni novac, a ne cigaretni paket Philip Morris. :)

Bio je to težak posao. Bio sam tako umoran da sam mislio da ću se sljedećeg dana razboljeti. Dobra stvar što sam bio sposoban gledati moju omiljenu TV emisiju te večeri - japanska igra koja se naziva 'Takeshijev dvorac'. Mogao sam se smijati i zaspati te noći.

Jedno je od tada jasno. Prije svega moram raditi prije nego što mogu očekivati ​​da ću zaraditi novac i biti plaćen. Ako mi se ne plaća, nemam novca za potrošnju.

Novac Habit # 3 - Trošenje novca

Nakon što sam završio fakultet, imao sam sreću da se angažira multinacionalna informatička tvrtka kao Mainframe programer za mjesečnu plaću od PhP16, 000 (oko US $ 320). Zatim mi je bio veliki novac, izlazio ravno iz koledža bez ikakvog radnog iskustva.

Kad sam dobio svoj prvi paycheck, bio sam toliko oduševljen. Mislila sam da je to najbolje vrijeme mog života. Zašto to ne bi trebao biti? Imala sam novac za kupnju onoga što prije nisam mogao priuštiti. Čak i ako je to samo novi par cipela. Čak i ako je samo povremena večera s prijateljima. Čak i ako je to samo lijepa košulja ili dva. Uostalom, novac koji sam zaradio bio je konačno moj "vlastiti". To je oslobađanje.

Ali ne dugo. Što sam više konzumirala, više sam shvatila da želim više. Htjela sam više novca za kupnju novog mobilnog telefona. Tako sam otišao i pokušao jedini način na koji sam znao kako zaraditi više novca - naporno raditi na mom poslu. Kao rezultat toga, ja sam se promaknuo gotovo svake godine i moj paycheck stalno povećao. Prije nego što sam kasnije shvatio da čak i uz veću plaću, činilo se kao da još uvijek nije dovoljno. Još uvijek nisam imao novca.

Tada sam shvatio da postoji još jedan način da dobijem više novca - posuditi.

Novac Habit # 4 - Posuđivanje novca

Jednom sam počela zarađivati ​​vrlo malo, dobio sam udobnu potrošnju za hranu. Došlo je do točke gdje sam kupio nešto, iako nisam imao novca za to. Morao sam koristiti novu kreditnu karticu.

Jednog dana sam kupio novu perilicu rublja, hladnjak, plinski štednjak i novi par cipela u isto vrijeme.Još gore, svu ravnotežu morali su biti isplaćeni krajem mjeseca. Nisam znao da postoji stvar koja se naziva "mjesečnim obrocima", tako da nikad nisam smetao pitati. Sve što mi je stalo bilo je prikazivanje, pretvarajući se da imam puno novca koristeći novu kreditnu karticu. Gledajući unatrag, to je bio jedan od najglupljijih stvari koje sam ikada učinio u životu.

Čak i ako sam to želio, nakon mjesec dana nisam mogao platiti SVE stanje. Na prvom mjestu, razlog zbog kojeg sam koristio karticu je zato što nisam imao gotovinu. Pokušao sam platiti koliko god mogu, ali nakon nekoliko mjeseci bolno plaćati malo iznad minimalne nisam uzimajući nigdje blizu plaćati ravnotežu off.

Da bi stvari bile još gore, u nevolji sam se jače odigravši gotovinom unaprijed na moju kreditnu karticu samo da imam gotovinu za plaćanje moje najamnine. Plaćam visoku naknadu za gotovinu s osjećajem potonuća u trbuhu. Nisam imala izbora. Mogao bih izbaciti iz stana ako nisam platio. To je bilo ponižavajuće i bolno iskustvo za mene. Od tada sam se naklonio da ne dopustim da ponovno doživim istu stvar.

Novac Habit # 5 - Ušteda novca

Sutradan sam otišao ravno u blagajni naše tvrtke i prijavio se za automatski program štednje. Program automatski oduzima postotak moje plaće i prenosi ga u moj štedni račun.

Počela sam sa samo 2% plaće koju sam upisao u plan štednje. Nakon 3 mjeseca, povećao sam ga na 5%. Još 3 mjeseca i ponovo sam ga povećao na 10%. Nakon godinu dana osjećao sam se dovoljno udobno da bi se dodatno povećala na 20%. U mom umu, ako novac ne dosegne moje ruke, neću ga moći dotaknuti. Neću ga moći potrošiti.

Još uvijek sam isplatio svoj dug u ovom trenutku, ali automatski plan štednje bio je velika pomoć za moje samopouzdanje. Oslobodila se znajući da sam negdje spasio nešto novca, čak i ako ga ne vidim.

Nakon godina spašavanja, konačno sam uspio isplatiti dug kreditne kartice. Toliko sam se bojala dugovanja, odmah sam prekinula kreditnu karticu dan kad sam platio cijelu ravnotežu. Osjećala sam se konačno besplatno nakon dugo vremena!

Mjeseci štednje putem automatskog štednog plana bili su velika pomoć u izgradnji svojeg hitnog fonda za otprilike 6 mjeseci troškova.

Ovo se pokazalo od velike stvari od nekoliko mjeseci nakon toga, moja je sestra skliznula dok je prolazila kroz stubište i zadobila ozljedu glave. Bio sam šokiran. S adrenalinskom žurbom, uspjela sam je dovesti do bolnice. Do danas sam još uvijek hvala Bogu što se to dogodilo kad sam već imao malo novca uštedio. Mogao sam kupiti potrebnu medicinu. Mogao sam platiti bolnički račun. Sam bio u mogućnosti platiti za operaciju. Što je još važnije, moja je sestra dobro prošla bez komplikacija. Ne mogu zamisliti kako bi se ispostavilo da se to dogodilo dok sam još uvijek bio u dugu.

Zašto mi ove 5 navike nikad ne bi postale bogate

Gledajući unatrag, svakako sam došao dug put kao mladić koji svira s cigaretnim omotima pretvarajući se da su novac sada dugačak IT profesionalac s hitnim fondom koji može pomoći svojoj sestri u hitnom slučaju.

U svim iskrenostima, ja stvarno mislim da ove 5 navike sami nikada neće učiniti me bogata. Još sam dug put od financijske slobode. Ušteda novca je dobra, ali stvaranje rasta je još jedna stvar. Barem je to dobra polazna točka. Želim naučiti novčane navike ulaženja i pokretanja na putu da postanem doista bogat. Kada se to dogodi, imat ću još pet novčanih navika koje će vam podijeliti.

O Allanu: Čak i kad je upoznat s insiderom da radi kao glavni programer za kreditnu karticu tijekom proteklih sedam godina, još uvijek je izgorio s dugom kreditne kartice. Alan pokušava naučiti bolje navike novca i dijeliti ih kroz svoj blog bogatih novčanih navika.

Komentari Na Mjestu: