Tijekom protekle dvije godine počeo sam ulagati u pojedine dionice. Razgovarat ću o tome zašto sam tu odluku donio u drugom postu. Ali promjena za mene ima neke zanimljive posljedice.

Najznačajnija posljedica toga je da gledaju cijene dionica puno bliže. I kao i mnogi ulagači, sjajno je gledati kako tržište ići više. Koliko vas se vole prijaviti na svoj račun brokera na kraju dana kako biste vidjeli koliko ste napravili na tržištu?

Ali ovdje je stvarnost za nas dugoročne investitore - mi smo mnogo bolja ponuda ako tržište languisce. Evo tri razloga zašto:

1. Ako kupujete dionice, uključujući i investicijske fondove, jeftiniji, to je bolje. Čak i ako investirate samo u 401 (k) ili IRA svaki mjesec, to je niža cijena, to više dijele vaš novac će se kupiti. Veća ravnoteža na vašem računu za mirovinu može vam učiniti da se osjećate bolje, ali rastući tržište samo čini vašu sljedeću kupnju skupljom.

Sada, gore navedeno je lako vidjeti ako kupujete pojedine dionice, ETF-ove ili investicijske fondove. Sljedeća dva, međutim, zaista su me usredotočila kad sam počela ulagati u dionice (iako su istinite i za investitore i investitore ETF-a).

2. Ako ponovno ulažete dividende, jeftinije je bolje. Ponovno ulaženje dividendi zapravo nije ništa drugo nego kupovanje više od istog ulaganja. Automatsko se događa, pa možda nećete primijetiti, ali još uvijek kupujete. Uložio sam u brojne dionice koje plaćaju dividendu (npr., Pepsi, Verizon i Apple (koji će početi plaćati dividende)). Svako tromjesečje kada se isplati dividenda, sredstva se automatski koriste za kupnju većeg dijela dionica. Što je cijena jeftinija, više moja reinvestirana dividenda može kupiti.

3. Ako tvrtka kupuje vlastitu zalihu, to je jeftinije to bolje. Kada tvrtka kupi vlastitu dionicu, jeftinije dionice što više dijele svoj novac kupiti. Uz više dionica s tržišta, moj vlasnički udio raste. To je razlog zašto su mnogi programi za otkup dionica od strane menadžmenta strašni za investitore. Uprava ima tendenciju preraspodjele dionica vlastite tvrtke. Kada poduzeće plaća više za vlastite dionice nego za unutarnju vrijednost dionica, ulagači su naštetili. Stvarno se ne razlikuje od toga da je upravljanje preplateno za bilo koju imovinu.

Na ovoj trećoj točki, Warren Buffettovo nedavno pismo Berkshire Hathaway investitorima je potrebno pročitati. Počevši od stranice 7, koristi Berkshireovo ulaganje u IBM kako bi objasnio odnos između niskih cijena dionica i odluke tvrtke o otkupu vlastite dionice. Mora se pročitati!

Kao još jedan primjer, uložio sam oko 10.000 dolara u zalihu Apple prije godinu dana ovog mjeseca. Tijekom protekla dva tjedna dionica je pala više od 10%. Bio sam oduševljen.

Apple je nedavno najavio da će početi plaćati dividendu i kupnjom natrag neke od svojih izvanrednih dionica. S nižom cijenom dionica, oba će poteza biti bolja za investitore.

Kao što ste primijetili, međutim, ranije ovog tjedna Apple je najavio da je njegova zarada udvostručena. Kao rezultat toga, jučer cijena dionica je porasla za 9%. Dok je približno 70% dobitka u cijeni u protekloj godini izvrsno, nije sjajno za nadolazeće dividende i program za otkup dionica. Sretan sam što tvrtka dobro radi, samo bih željela da njegova cijena ne bi to učinila dobro.

Komentari Na Mjestu: